Odporúčame Späť na zoznam

Lucia Husenicová
Lucia Husenicová 2.7.2018

STEAK KNIFE - zrodenie novej kolekcie

Steakový nôž - elegantný & ergonomický

Interview s Mikaelou Dörfel


Dobrý nôž musí spĺňať viaceré požiadavky, a to rešpektovať ergonómiu, funkciu, tvar a váhu.


Vytváranie novej kolekcie je vždy unikátne. Najmä ak sa to týka vývoja príborovej sady pre klienta, ako je v tomto prípade RAK Porcelain. O tejto téme sme diskutovali s nemeckou dizajnérkou Mikaelou Dörfel, zodpovednou za vytvorenie celej kolekcie, vrátane spomínaného steakového noža, ktorému je venovaná špeciálna pozornosť kvôli jeho všestrannosti.


Čím sa vyznačuje dobrý nôž?
Dobrý nôž musí spĺňať viaceré požiadavky, a to rešpektovať ergonómiu, funkciu, tvar a váhu. Pre dizajnéra je dôležité, aby dosiahol balans medzi týmito komponentmi. Inak nôž nebude harmonický.

Prečo je dôležitá ergonómia noža?
Ako uchopíte nôž? Kde je tlakový bod? Ako reže jeho čepeľ? Ako sa Vám drží rúčka v dlani? Steakový nôž, aspoň pre mňa, môže mať širšiu rúčku. Musí byť tak trochu univerzálny, aby ladil so všetkými ôsmimi RAK Porcelain príborovými sadami,avšak stále niečo ladnejšie a pôvabnejšie než bolo požadované.

A čo vzhľad noža?
Veľmi dôležitý faktor: čepeľ noža je špicatá a dlhá. Hlavným faktorom vzhľadu je pomer medzi rúčkou a čepeľou. Záleží aj na milimetroch, ktoré dokážu spraviť viditeľné zmeny forme. Tento steakový nôž musí byť dychberúci.



Záleží aj na váhe?
Váha je jedným z ďalších hlavných faktorov, nie je totiž jednoduché správne nakalibrovať nôž. Avšak renomovaný výrobca príborov nám dokázal pomôcť na základe dlhoročnej skúsenosti. Myslím, že steakový nôž z RAK Porcelain sa skutočne vydaril. Nôž sa nenakláňa dopredu a nie je potrebné ho znova nastavovať. 

Úprimne, existuje vôbec dokonalý nôž?
Všetko je to, samozrejme, vec vkusu, no aspoň z pohľadu ergonómie a funkcie je možné sa k tomu priblížiť. Každá ruka je iná, a preto každému sadne niečo iné. Takmer dokonalosť je tak blízko, ako dokážete sami prijať.


Predtým ako predstavíme klientovi ideu, robíme si väčší prieskum trhu.

MIKAELA DÖRFEL

Narodila sa a vyrastala vo Fínsku, kde si vybudovala lásku ku škandinávskym formám. Momentálne sa usadila na starej farme, ktorú obklopujú kone, rybník a lúky. Práve toto prírodné prostredie ju inšpiruje k dizajnu a podporuje v jednoduchej a čistej štruktúre. Viac ako 15 rokov pracuje zo svojho dizajnového štúdia na severe Hamburgu a medzí jej zákazníkov patria značky z celej Európy, Ázie či dokonca Ameriky. Mikaela Dörfel aplikuje pri dizajne praktický prístup a miluje ten pocit, keď sa pri kontrole jej prsty dotknú porcelánu. Jej láska k formám ju viedla k vytvoreniu zberateľských kúskov, ktoré sa vyhýbajú trendom a sú navrhnuté tak, aby vydržali a niektoré jej zbierky existujú už niekoľko dekád. 


Povedzte nám niečo o pozícií loga
Typická korunka RAK Porcelain s kovovou guľôčkou na vrchu je dokonalá. Stotožňuje sa s eleganciou noža. Pravdaže, prihliadali sme aj na viditeľnosť a najlepšie možné umiestnenie firemného loga.

Opísali by ste nôž ako nadčasový?
Áno. Myslím, že ak sa sa dizajn produktu zameria na správne proporcie v zmysle funkcionality a ergonómie a príliš ho nevyzdobíte krátkodobými trendmi, vtedy je dizajn produktu, a teda aj noža, je nadčasový.

Ako postupujete pri navrhovaní jednotlivých kusov príboru, ako je napríklad steakový nôž?
Pri istých predmetoch už zväčša mám predstavu ako bude daný predmet vyzerať. Platí to aj pre steakový nôž. Potom začnem pripravovať náčrty, aby som si vizualizovala nápady, používam malé vzorky na lepšie preskúmanie predmetu či bude realizovateľný a zaujímavý. Následne vytvoríme presnú maketu v mierke 1:1 a vyskúšame počiatočné nápady, ktoré sa týkajú proporcií, funkcie a ergonómie a nakoniec vytvoríme záverečné technické náčrty. Existujú jednoduché pokyny pre steakové nože: musí byť kompatibilný so všetkými ôsmimi sériami. Taktiež rúčka by mala byť vytvorená z vysoko-kvalitného plastu, konkrétne polyoxymethylénu, aby bolo možné bezpečne umyť nôž v umývačke riadu.

Aké sú potom ďalšie kroky?
Predtým, než predstavíme klientovi nápad, robíme si prieskum trhu. Robíme to aj preto, aby sme zistili či nekopírujeme už existujúci produkt a aby sme si zadefinovali pozíciu produktu. 

Záverečná otázka, čo vás viac baví – navrhovanie novej porcelánovej kolekcie alebo navrhovanie príborovej kolekcie?
Po tom, ako som navrhla zopár porcelánových kolekcií, mi navrhovanie
príborovej rady prišlo ako príjemná zmena. Jeho zložitosť bola nádhernou výzvou, ktorá nás bavila, ale zároveň venovala veľa pozornosti a času všetkým fázam prispôsobovania a dolaďovania. Možno niekedy príde ďalší kompletne nový projekt a nová výzva. 



www.doerfel-design.de


Zdroj: RAK Perspectives 2017
Spracované: Natália Kuricová - LHI

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info